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Young Manchester Youth and Play Fund 2018-2020 Questions and Answers 

[bookmark: _GoBack]Q: Is Pot 2 – Strategic Leadership to fund strategic leadership within an applicant’s own organisation or is it fund organisation’s to work with others to improve the strategic leadership of a local area?
A: The Strategic Leadership grant is to drive change city-wide. The idea of this pot is for organisations to use the money to strengthen the sector in their neighbourhoods and with the £180K, we will be looking for coverage across the whole city. It is not meant purely for strategic leadership within one organisation.

Q: 1.4 Tell us about your organisations’s vision, values and activities. 
A: In a partnership bid, should the information in this question relate the lead organisation only, or all the partners in the bid (in our case, three organisations)? Or is either acceptable?
Just tell us about your own organisation's vision, values and activities. 

Q: 2.1 Name of Activities
We weren’t clear what and how much information was required in this section - whether
a) you only want names of activities, e.g. detached youth work, Girls’ work, Youth Forum, or
b) whether you want names and a short explanation, or
c) whether you want names and the answer to the ‘info’ above - ‘What are you applying for funding for? Tell us about your proposed activities, why they are needed and how they are going to help?’ (We weren’t sure whether this applied to all the questions of section 2, or specifically to 2.1). 
A: Just names of activities is fine, but if you think it needs a sentence just to clarify it's difference to another activity, then that's fine too.

Q: We are hoping to submit bids in Lot 1 and Lot 2. Do we need to fill in two separate forms, or can I add in our Lot 2 information onto the end of the application for Lot 1? 
A: Please submit just one Stage One application, as question 2.9 asks how you will use Pot 2. If invited to apply for Stage Two for both Pots, you will need to fill out all of Section 3 (Budgets and Finance) and question 4.1 for Pot 2 - at this stage we would expect a separate form to be filled out, to separate out the bids. This will be explained again, if invited to fill out Stage Two.

Q: I am finding the combination of the two themes of Play and Social Action difficult to understand. In particular, whether they relate to the type of activities included, or just the way they are structured. Do the activities listed in the application have to be directly about social action (e.g. volunteering, campaigning), or do they just have to take a social action approach to Play? (i.e. involve young people in leadership and direction of the project).
A: Panelists will be taking in to account how it is more difficult to embed Social Action in to Play. We are looking for providers to interpret this in their own way, for how it might fit best into their organisation - but we are expecting more the former (how the activities they list are classed as social action - volunteering, campaigning).

Q: Can a school could be a lead partner on a bid?
A: We would encourage schools to be part of bids as partners, but we would not allow them to be the lead partner - even if they are an academy. We will be commissioning work in the future targeted at schools in the city.

Q: The prospectus talks about organisations needing to be constituted, are social enterprises with mem and arts as a governing document eligible so long as everything else is in place?
A: As long as they are a not-for-profit social enterprise, then we can accept an application.

Q: How much is in Pot 2 - Strategic Leadership?
A: To make clear, it's capped at £180K over two years. We will need to make sure that this covers city-wide leadership. So, it may consist of separate neighbourhood partnerships, or one over-arching city-wide network - but there is no more than £180K available for that pot.

Q: Re the list of activities the Fund will support (Prospectus p6). Would we be correct in taking these to be the objectives of the funding programme? You say there is no minimum number that applicants need to meet. Do you mean they only need to meet one or that they do not need to meet any? 
A: Yes, that's correct. They need to meet at least one of the objectives. These are the list of activities that the fund will support and so panelists will be looking for evidence that at least one of these is hit within the application.

Q: There are a number of references to Play, including in your statement of purpose (Prospectus p4), where it also states that the programme is for children from 5 upwards.  However, you have also indicated that all applications need to meet the 6 iwill principles (Prospectus p5). These principles seem to fit very well to youth volunteering, but it seems quite hard to see how they would fit work with younger children, including play schemes. Are you open to funding play schemes? Would you expect play scheme bids to demonstrate how they are going to meet the iwill principles?  
A: We want the inclusion of social action to get people thinking about how they will embed this in to youth and play provision - no matter what the age. This might be that as a play provider, they look to utilise young volunteers in some way, to engage with the younger children. Panelists will also be made aware of how social action with 5 - 11 year olds is more of a challenge to embed and scoring will reflect this. But we do think there are ways to incorporate social action into play provision. We are open to funding play schemes as long as they meet the requirements of the fund.

Q: Do applicants need to be in or part of a partnership when they apply, and does it give added value to an application if they are?
A: They don't need to be part of a partnership, but it will be looked upon favourably by the panel if they are. The panel will be looking out for evidence of partnerships, as it is one of our focuses of the fund. 

Q: What is – or isn’t – a significant level of collaboration?
A: Panelists want to be able to see that people are willing and can work with others. Panelists want to see that organisations have looked outside of their own four walls and are open to collaboration.

Q: Social action – do applicants need to demonstrate adherence to all 6 social action principles or just one?
A: Yes - all six need to be included.

Q: The prospectus talks about 6 activities that the fund will support, again do applications need to meet a minimum number of these?
A: No

Q: Within your definitions, does volunteering count as social action? Campaigning, awareness raising or fundraising for example are volunteering activities which could be seen as socially impactful.
A: As long as it contains the 6 principles of social action and can be shown to include them. 

Q: The prospectus talks about ‘Universal Youth and Play with Social Action’ as a key driver in service delivery. Does the use of the term ‘universal’ mean that provision must be all-inclusive, and therefore you are not looking to support targeted provision e.g. aimed at disabled or BME groups
A: We're interested in universal and targeted services, tailored to the needs of young people.

Q: Will there be representatives from IWill on the selection panel? Do you know who will be on the panel (organisations rather than names)?
A: There won't be anyone from #iwill on the panel. We would prefer not to share with providers who will be on the panel or who they work for - but guarantee that it is a group of people who represent the core objectives of the fund.

Q: How significant are the different funding levels for applicants - there seems to be no difference in the process for grants of different sizes?
A: There is one process for all size grants in the application stage, and we don't have set outlines of funding a set number of sized grants. The panel will be mindful of the different sizes of grants requested when looking at scoring, particularly at Stage Two around the management of the grant.

Q: On diversity of income, do you have any percentages or scales in mind for non Young Manchester income?
A: No - it's not a requirement, but the panel will look favourably upon organisations who can bring in other forms of income to support their bid.

Q: Can schools be a partner in bids?
A: Yes, we encourage partnerships across a range of support services for children and young people

Q: Can you apply for both Lot 1 and Lot 2 grants? 
A: Yes you can, you can go for either or both using the same application 



Q: Will there be areas of priority e.g. BME or LGBT? 
A: Yes, there will and we will be aiming for a spread of funded projects to cover all wards and all communities of interest. 

Q: When will we know more details and how much is available? 
A: The prospectus will come out on 1st November 2017.
 
Q: Will the prospectus explain more about partnership working, and what you are looking for in applications? 
A: We want people to define their own partnerships and are therefore trying not to be too prescriptive. 

Q: What considerations will be given to local providers and the advantages of small local delivery?
A: Any provider that meets our objectives is eligible to apply. 

Q: Will there be a different application process for different size grants? 
A: No, the application process will be the same. 

Q: Will there be a fund that young people can apply for?
A: We will be looking to secure a pot of funds that young people can apply for. We will have further details on this later in the year. 

Q: Is there a minimum amount you can apply for? 
A: No 

Q: Is the fund only to work with children and young people in Manchester? 
A: Yes 

Q: What are the plans for Young Manchester after 2020?
A: A key role of the work of Young Manchester is to secure further funds to support Youth and Play in the city. We also expect to receive further funds from the city in 2020. 

Q: Is there a maximum number of projects to be funded? 
A: No

Q: Can we be part of more than one collaborative partnership? I.e. If my organisation collaborates with x and y, do they count as separate partnerships and should separate applications be submitted?
A: You may only enter one application as the lead partner. Within this application, you may have other partners on board to help with the delivery of your proposed activities. There isn’t a limit to the number of other applications you can appear on as a supporting partner.

Q: What kind of things can be classed as ‘equipment’?
A: Pot 1 of the fund covers expense involved in delivery of activities. In terms of equipment, as long as you can explain why the equipment is important to the delivery of your services. Equipment that this fund doesn’t cover is major refurbishment, the purchase of vehicles, land or buildings.

Q: We already receive funding from another source. Will this affect our application?
A: No

Q: The recipients of our services are residents of Manchester City but our offices are located elsewhere. Are we still eligible to apply for funding? 
A: Yes
